Měření vlivu na síti

Každý kdo je aktivní na internetové sítí, a dnes s rozmachem sítí sociálních je virtuální aktivizace mnohem jednodušší, po určité době získá i virtuální verzi své identity. Když v reálném světě někdo něco řekne nebo udělá, tak toto vždy nějak interaguje s ostatními osobami a mluvčí si tak celý život pomocí tohoto buduje svůj vliv.


No a postupem času se stane, že něčí slova a činy mají trochu větší vliv či váhu. Proto se nemůžeme divit, že v dnešní době kdy mají online media stále větší vliv, tak jsou používány jako komunikační kanály a vliv je budouván i s jejich pomocí. Jenomže tento prosto je naprosto samostatný, a vliv se zde buduje od nuly (pomiňme fakt, že pokud je budován paralelně, tak je zde již vybudován určitý náskok).Ale také je možno budovat anonymně úplně od nuly. Ale stále tato identita může získat určitý vliv. No a právě tento vliv lze relativně exaktně změřit a vyjádřit nějakou hodnotou. K tomu slouží různé služby měřící tento vliv za pomoci složtých algoritmů. Nejznámějším zástupcem je asi PageRank společnosti Google, ale ten jak na potvoru do dané kategorie nepatří 🙂 Měřáky o kterých zde mluvím totiž měří především aktivitu na sociálních sítích (Facebook, Twitter, YouTube, LinkedIn, atd.). Sledují kolik máte přátel, kolik toho napíšete, jak často píšete, kolik lidí na to nějak reaguje a podobně.

Nejznámější službou je asi Klout – ten generuje číselnou hodnotu v rozmezí 1-100 označovanou jako „Klout score„. Můžete si zde napojit pro měření snad všechny větší sítě. Faktorů, podle kterých Klout měří, je mnoho. U Facebooku hodnotí například komentáře, palce nahoru nebo počet přátel v síti a tato data pak kombinuje s údaji z profilů na dalších sociálních sítích. U Twitteru je to mimo jiné počet následovaných uživatelů, počet followerů, retweety, podíl spamujících či neaktivních účtů mezi followery, aktivitu kontaktů i jedinečné zmínky. více informací v češtině je možné najít na http://www.tyintern…ich/


Nechceš zde reklamu napořád jen za 70 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup
Posted on: 14/01/2013Stanislav Kolařík

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *